Kort (geografi) - Târgu Secuiesc (Municipiul Târgu Secuiesc)

Târgu Secuiesc (Municipiul Târgu Secuiesc)
Târgu Secuiesc (rumænsk udtale: [ˌtɨrɡu sekuˈjesk]; Kézdivásárhely, ungarssk udtale:[ˈkeːzdivaːʃaːrhɛj]; Szekler Neumarkt; Neoforum Siculorum) er en by i distriktet Covasna, Transsylvanien, Rumænien. Den administrerer en landsby, Lunga (Nyujtód). Byen har indbyggere.

Byen blev første gang nævnt i 1407 som Torjawasara, der på ungarsk betyder "Torja Marked". (Torja er navnet på et vandløb i nærheden og er også det ungarske navn på den nærliggende landsby Turia). Oprindeligt blev det ungarske navn Kézdivásárhely også brugt på rumænsk i formen Chezdi-Oșorheiu, men dette blev ændret til Tîrgu Secuiesc (nu stavet Târgu Secuiesc) efter de blev en del af Rumænien i 1920 i henhold til Trianon-traktaten. Det ungarske oprindelige navn betyder "Kézdi Marked", idet Kézdi er navnet på et Székely "sæde", en historisk administrativ enhed. Dens status som en markedsby går tilbage til middelalderen. Byen blev overtaget af Ungarn under 2. verdenskrig efter Wiendiktatet i august 1940. Der var fra 1880'erne et lille jødisk samfund der i 1920 var på 66 personer. I maj 1944 sendte de ungarske myndigheder medlemmerne til Sfântu Gheorghe ghettoen og deporterede dem til Auschwitz koncentrationslejr den følgende måned. Suveræniteten blev genoprettet til Rumænien efter krigen.

 
Kort (geografi) - Târgu Secuiesc (Municipiul Târgu Secuiesc)
Land - Rumænien
Rumæniens flag
Rumænien (România ) er en suveræn stat i det sydøstlige Europa. Landet grænser op til Sortehavet, Bulgarien, Ukraine, Ungarn, Serbien og Moldova. Landet har et areal på 238.391 km² (landareal 229.891 km²) og et tempereret-fastlandsklima. Arealmæssigt er Rumænien det niendestørste medlem af EU. Hovedstaden og den største by, Bukarest, er med sine 1.883.425 (20. oktober 2011) indbyggere den sjettestørste by i EU.

Floden Donau, Europas næstlængste flod, strækker sig fra Tyskland i sydøstlig retning 2.857 km, hvor den løber gennem ti lande før den tømmes i Rumæniens Donaudelta. Karpaterbjergkæden, som krydser Rumænien fra nord til sydvest, markeres ved et af de højeste punkter, Moldoveanu, der er 2.544 meter.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
RON Rumænske lei (Romanian leu) lei 2
ISO Sprog
RO Rumænsk (Romanian language)
HU Ungarsk (Hungarian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Bulgarien 
  •  Moldova 
  •  Serbien 
  •  Ukraine 
  •  Ungarn 
Subnational enhed
By, Landsby,...